Home » De visvijver in combinatie met een waterval

De visvijver in combinatie met een waterval

by Milou

Nu je dan eindelijk een grote achtertuin hebt, kun je helemaal los gaan met water. Je wil ten eerste een gewone vijver met sierplanten en waterlelies, op de tweede plaats een visvijver met koi karpers, met een mooie naam nishikigoi karpers en je wil ook nog een waterval. En allemaal zo natuurlijk mogelijk. De vijvers moeten met elkaar in verbinding staan en de waterval wil je op een bepaalde hoogte zodat die ook nog het perfecte geluid geeft. Wat heb je dan allemaal nodig?

Ontwerp

Eerst maar eens een goed ontwerp maken. Op een groot vel papier kun je alles tot in details uittekenen. Dat is ook wel nodig, want er verdwijnen straks een heleboel spullen onder de grond waar je daarna niet meer of nog maar moeilijk bij kunt komen. Denk maar eens aan de elektriciteitskabels, het leidingwerk en de pvc druk buizen en hulpstukken. Je kiest voor druk PVC buizen, omdat deze een grotere wanddikte hebben en dus wat sterker zijn. Veel van de pvc buizen komen onder de grond te liggen. Daar wil je geen onderhoud of reparaties aan hebben en daarom gebruik je sterk materiaal. Er komt trouwens ook een heel gewicht op de druk pvc buizen te liggen: aarde, stenen, zand en water. Gebruik kwalitatief goed materiaal, dan hoef je straks niet steeds de grond open te maken.

Erachter en eronder

Wat zit erachter en wat zit eronder? Een goede pomp, leidingen, kogelkranen, buizen, hulpstukken en het idee niet te vergeten. Jouw idee is een grote koi vijver te verbinden met een siervijver waar een waterval op uitkomt. Of eigenlijk niet echt een waterval maar meer een muur van water. Een muur met verschillende openingen. Smalle sleuven waar water uit stroomt. Uit een muur van lavasteen. Helemaal aan de andere kant, aan het uiteinde van de vijver met de nishikigoi karpers pronkt een gigantisch Boeddhabeeld van lavasteen. Daarachter hoge bamboe Fargesia nitida, een niet woekerende bamboesoort. Het ontwerp is op papier getekend en ingekleurd, je kunt gaan beginnen met het echte werk.

Graven

Op de plekken waar je de vijvers wilt, ligt nog niets in de grond. Je kunt dus gewoon met het graven van de twee grote gaten beginnen. Ook weet je exact vanaf tekening waar de verbinding tussen de twee grote vijvers komt en waar de muur moet worden gebouwd. Daar komt een fundering voor, zodat die niet na een tijdje gaat verzakken. Mooi, de gaten liggen er. Nu kun je het leidingwerk gaan leggen. De elektriciteitskabels kunnen erin voor de verlichting en de pomp. En de pvc hoge druk buizen voor de aanvoer van de waterpomp naar de watermuur. En voor de watertoevoer van de ene vijver naar de andere. Dat is een heel karwei waar je ook wel de juiste spullen voor moet hebben. Voor de zekerheid kies je druk klasse PN10 voor de drukbuizen die wat dieper onder grond komen te liggen. Puntstukken, schroefbussen en verloopbussen gebruik je bij de aansluiting van de waterpomp. Bochten en T-stukken om de leidingen daar te krijgen waar je ze hebben wil. Zo komt er een heel netwerk van pvc druk buizen en elektrokabel in en boven de grond te liggen van vijvers naar muur.

De muur

De muur van lavasteen is een geval apart. Hij staat een beetje rond en gebogen om de siervijver heen. De hoogte is ongeveer 120 cm. Op verschillende hoogtes en plekken heb je er sleuven in gemaakt. De sleuven komen aan de achterkant van de muur uit in ronde gaten waar weer een heel buizenstelsel met kogelkranen aan vast hangt. Je bedoeling is om de hele achterzijde van de muur straks af te schermen met hoge beplanting. Zodat je wel altijd de kogelkranen kunt bedienen en er voor eventueel onderhoud makkelijk bij kunt komen maar de techniek uit beeld is. Uiteindelijk is ook de muur helemaal gereed met al het leidingwerk en de messing kogelkranen. Nu kun je beginnen met afwerken. Stenen, zand en grind daar waar het nodig is en waar je het mooi vindt. De beplanting is het leukste werk en je maakt er een echt fantastisch geheel van. Als de vissen er dan eindelijk in mogen en de waterval in die speciale muur is aangezet, heb je dat moment voor jezelf even nodig. Geniet!

Dit artikel is geschreven door BUMA handel.

You may also like