Ben jij de gelukkige die dit jaar het kerstdiner mag organiseren? Fantaseer je al over een prachtig gedekte tafel? Bewaar dit artikel dan goed, of print het uit, want hieronder worden tips gegeven over de aankleding van een luxe kersttafel.
Met kerst gaat het natuurlijk om het samenzijn en de gezelligheid. Maar het diner speelt daar toch een grote rol in. Als je aan een kerstdiner denkt, denk je al snel aan een chique gedekte tafel met mooie decoratie. De mooie aankleding van een tafel is voor de gasten een echte eyecatcher. Ze zullen zich meteen welkom voelen en een fijn kerstgevoel krijgen. De herinnering aan dit kerstgevoel zal beblijven, want de meeste mensen onthouden deze visuele aspecten. Zulke herinneringen zijn zelfs sterker dan de smaakbeleving van het diner. Het mag duidelijk zijn dat het verzorgen van een mooie kersttafel wel enige voorbereiding vergt. Met de volgende tips bij de hand, zal dat voor jou geen enkel probleem zijn.
Kandelaren en waxinelichtjes
Bij een kersttafel horen kaarsen. Als je veel waxinelichtjes hebt, is dit de gelegenheid om ze te gebruiken als tafeldecoratie. Zet ze in vaasjes en plaats deze op de borden. Naast het vaasje kun je een kleine kerstdecoratie (bv. een kersttakje) neerleggen. Het is hier de kunst van de eenvoud, die sfeervol kan zijn. Het is kerst, dus een beetje overdaad is toegestaan; haal de grotere kandelaren ook maar tevoorschijn. Let erop dat je de tafel niet helemaal volzet met kaarsen, maar plaats ze strategisch.
De borden
Niet alle onderdelen van het servies hoeven bij elkaar te passen. Een groot onderbord met een kleiner bord erop geeft al meteen een luxe uitstraling, ook als ze dus niet uit één lijn komen. Wijk af van de witte borden en kies deze kerst voor donkere of zelfs zwarte borden. Servies dat uit donkere tinten bestaat oogt chique.
Linnen servetten
De servetten bij elke bord, zijn natuurlijk functioneel, maar ze kunnen tegelijk deel uitmaken van de decoratie. Probeer niet met een praktisch oog te kijken door met papieren servetjes aan de slag te gaan. De chiquere duurdere linnen servetten lijken misschien een investering, maar de aankoop is eenmalig. Ze kunnen gewassen worden en daarna gebruik je ze gewoon weer. Als je handig bent en je wil echt indruk maken dan kun je de servetten ook nog in verrassende vormen vouwen. Dit zal diepe indruk maken op elke gast. Kijk maar eens op YouTube voor tutorials. In deze korte filmpjes wordt stap voor stap voorgedaan hoe je bepaalde creaties maakt. Wil je niet te veel stress hebben, dan is dit een klusje wat je goed van te voren kunt oefenen en alleen als jij vindt dat ze goed gelukt zijn, leg je ze alvast klaar.
Tafelkleed met tafelloper
Met een tafelloper over een tafelkleed heen, heb je in een handomdraai een prachtig aangeklede tafel. Voor de kleur van een tafelloper kun je kijken naar een eventueel thema dat jij zelf voor dit kerstdiner bepaald hebt. Wanneer je gebonden bent aan een budget, of je ziet geen geschikte tafelloper, dan kun je ook gewoon een mooie lap stof kopen, die je zelf op maat knipt. Een tafelloper is altijd smaller (maximaal 40 á 50 centimeter breed) en langer dan het tafelblad en ligt in de lengte van de tafel.
Dresscode
Jij organiseert dit diner, dus jouw kledingkeuze en uitstaling zijn onderdeel van het totale kerstplaatje. Als jij een dresscode leuk vindt en je hebt je gasten hierover ingelicht dan ben jij natuurlijk volgens de dresscode gekleed. Met simpele accessoires kun je een basic outfit feestelijk maken. Het kan daarbij leuk zijn om de kleuren die je voor de aankleding van de tafel hebt gebruikt erin terug te laten komen. Denk hierbij aan nagellak, sieraden of een sjaaltje. Voor de grap kun je zelfs je telefoonhoesje in dezelfde kleur aanschaffen. Het is kerst, dus een beetje zilver, goud of glitter mag.
De tafel dekken zoals het hoort
Er bestaan regels over hoe de tafel gedekt hoort te worden. Het is geen verplichting. Het heeft echt geen enkele consequentie als je je hier niet aan houdt.
De regeltjes omtrent het dekken van de tafel, zoals het zou ‘moeten’:
– Het couvert (het bestek dus) mag niet zomaar aan een kant van het bord liggen. Het maakt niet uit wat jij makkelijk vindt en het maakt ook niet uit of jij nou rechts- of linkshandig bent. Rechts van het bord liggen de messen en lepels. Links liggen de vorken. Als er bestek voor het dessert is, ligt dat boven het bord.
– Het bestek wordt van buiten naar binnen gebruikt. De volgorde van de gangen is hieraan gelijk. Dus voor de eerste gang, wordt het buitenste bestek gebruikt. Voor de laatste gang, blijft het bestek over dat het dichtst bij het bord ligt.
– Het oogt niet zo fraai als er links meerdere vorken strak tegen elkaar aan liggen. Voor een chique uitstraling kun je daarom kiezen voor een dakpantechniek. Deze techniek houdt in dat de buitenste vork, iets hoger ligt dan de vork dichter bij het het bord.
– Het servet ligt niet naast het bord, maar erop.
– Bij gebruik van meerdere verschillende wijnglazen, wordt voor de rode wijn een groter glas gebruikt dan voor witte wijn. Zet de wijnglazen neer in een diagonale lijn. Denk bij deze lijn aan de volgorde van de gangen. Welk wijnglas hoort bij welke gang? Hoe meer glazen op tafel, hoe luxer de uitstraling; dus een waterglas bij elk bord verhoogt de feestvreugde.
Bijna alles wat je voor deze kerst gebruikt hebt, kun je volgend jaar weer gebruiken. Zodra je de tafel mooi gedekt hebt en je bent er tevreden over kun je foto’s maken. Maak een overzichtsfoto en foto’s van eventuele details. Vergeet ze niet op te slaan op een geheugenkaart. Zulke foto’s zijn handig als geheugensteuntje voor de volgende keer, maar het is vooral ook fijn als kerstherinnering.