Warme zonnestralen op je gezicht na een kleurloze koude winter, dat is toch intens genieten? De zon, beter gezegd: het zonlicht, verbetert je gezondheid en zorgt voor een goed humeur… vooral als je naar de energierekening kijkt. Natuurlijk licht in huis biedt misschien wel meer voordelen dan je denkt. Het is dan ook niet gek dat mensen op zoek gaan naar een nieuwe woning en ‘veel natuurlijk licht’ als dringende wens noemen. De potentiële huizenkopers willen hier zelfs extra voor betalen. Het goede nieuws is dat je ook zelf op allerlei verschillende manieren het natuurlijke licht in je woning kunt vergroten.
Grotere ramen en/of deuren
Als je van plan bent om ramen en/of deuren te vervangen, bedenk dan meteen dat dit het ideale moment is om de hoeveelheid natuurlijk licht in huis te vergroten door uitbreiding van de openingen.
Tegenwoordig zijn de raamkozijnen minimaal, waardoor er meer ruimte voor het glas is. Het maximale lichteffect creëer je door te kiezen voor erkers of boogramen. De kans is groot dat je dit kunt combineren met bestuurbare technieken, waardoor zowel licht als ventilatie mogelijk is. Spiegel- of straalramen kun je boven de oude ramen plaatsen, hierdoor heb je wel extra licht, maar geen verlies aan privacy. Terras- en tuindeuren kunnen gebruikt worden om stevige solide buitendeuren te vervangen. Een ruimte lijkt door het gebruik van een terras-of tuindeur meer op een serre met veel licht. De grens tussen de binnen-en buitenruimte wordt hierdoor vervaagd. Door aan de voordeur sierlijke zijlichten toe te voegen, is je hal continu, maar zonder elektriciteit, verlicht.
Laat een lichtkoepel plaatsen
Door het plaatsen van een lichtkoepel heb je een absolute ‘lichtmagneet’ in je huis. Je kunt kiezen uit diverse maten en configuraties. Lichtkoepels zijn vaak de oplossing in ruimtes waar veel geluid en beweging is, zoals een eetkeuken. Een lichtkoepel zal je wel door een vakman moeten laten plaatsen, aangezien er een gat in het dak gemaakt moet worden. Het plaatsen is een nauwkeurige klus, omdat alles perfect moet aansluiten, zonder enige kans op lekkage. Zodra de lichtkoepel geplaatst is, kun je niet alleen genieten van het natuurlijke licht, maar ook van de volle maan. In dat geval kan er eventueel iets bespaard worden op de elektriciteitsrekening.
Een muur van glazen bouwstenen
Ben je een beetje ‘’into retro’’? In dat geval zal je deze tip prachtig vinden: vervang een deel van de bakstenen buitenmuur door glazen bouwstenen. In de jaren ‘20 en de jaren ’80 werden zulke stenen veel in huizen gebruikt. Deze look is nu weer helemaal terug van weggeweest. De vernieuwde ontwerpen laten bijzondere texturen en kleurschakeringen zien die bij iedere stijl passen. De glazen stenen zijn weliswaar lichtdoorlatend, er kan niet doorheen gekeken worden. Je behoudt je privacy. Ook de veiligheid en energie-efficiëntie zullen er niet door op de tocht staan. Wanneer je glazen bouwstenen als kelderraam gebruikt, vergoot je zelfs in dat donkere enge vertrek, de lichtinval.
Dunne lichtgekleurde raambekleding
Haal die zware donkere gordijnen maar weg, want het is de hoogste tijd voor luchtige lichte gordijnen. Weet je nog die donkere dikke gordijnen in het huisje van je oma? Deze zware kwaliteit hield werkelijk elk natuurlijk licht tegen. Inmiddels is er op het gebied van raambekleding en trends veel veranderd.
Vouwgordijnen, die zelfs volledig geopend het licht tegen lijken te houden, kunnen ook weg. Laat het heldere daglicht maar naar binnen schijnen. Voor lichtdoorlatende raambekleding kun je het beste kiezen voor transparante enkellaags gordijnen. Je kunt ook voor jaloezieën kiezen. Jaloezieën zijn altijd handig, omdat je hiermee, draaiend aan de lamellen, zelf kunt bepalen hoeveel licht je binnenlaat.