Lekker buiten koken in het zonnetje: dat doe je het liefst elke dag. Gezellig met vrienden en familie in de achtertuin. Drankje erbij, misschien alvast een lichte snack. Je hebt waarschijnlijk helemaal geen zin om je warme keuken in te gaan voor het bereiden van de avondmaaltijd. Gelukkig kunnen we daar iets op verzinnen!
Paella met kippenpootjes van de barbecue: waarom zou je kiezen?
Er zijn genoeg mogelijkheden om je keuken naar de achtertuin te halen. Heb je bijvoorbeeld weleens nagedacht over het aanschaffen van een echt goede barbecue? Neem bijvoorbeeld een echte kamado of een ander fijn kooktoestel voor buiten? Je kunt op allerlei manieren lekker buiten koken. En het leuke is: deze vormen van buitenkoken zijn prima met elkaar te combineren. Zo kunnen een kamado barbecue en een paellapan op brander gaan goed samen, omdat ze allebei hun eigen specialiteiten hebben en elkaar daardoor uitstekend aanvullen. Met een kamado kun je veel kanten op, maar als je graag paella eet, is het toch een overweging waard om daarnaast een kwalitatief hoogstaande paellapan op brander aan te schaffen. Hoe combineer je deze twee?
Een voorbeeld. Met paella kun je alle kanten op. Het basisingrediënt is paellarijst, maar je kunt steeds weer nieuwe varianten ontdekken met vlees, groenten, vis of vleesvervangers als vegetarische kipstukjes. Maar je kunt het nog specialer maken door zowel de paellapan als de kamado te gebruiken: combineer de paella bijvoorbeeld eens met op de kamado gegrilde kippenpootjes. Deze kun je even marineren en daarna op de kamado neerleggen. Je kunt ze af en toe draaien terwijl je ondertussen de paella bereidt. Weer eens iets anders! Voordat je het weet heb je de smaak te pakken en bouw je je tuin om tot een heuse buitenkeuken.
Kamado: de stijlvolle alleskunner
Wat is nu eigenlijk een kamado? Een kamado is een veelzijdig kooktoestel waarmee je kunt grillen, bakken, stoven, slowcooken, koken, braden en roken. Je krijgt alles wat je nodig hebt meegeleverd, dus je kunt meteen beginnen. De kamado barbecue is gemaakt van keramiek, waardoor de warmte ontzettend goed kan worden vastgehouden. Keramiek heeft namelijk een hoog isolerend vermogen. Daar komt nog bij dat de kamado’s zijn voorzien van zowel een binnen- als buitenschaal, wat voor meerdere isolatielagen zorgt. Deze kenmerken hebben als voordeel dat er een optimale luchtcirculatie is en een kamado zeer hoge temperaturen kan bereiken. Je kunt in een kamado om deze reden ook prima een pizza bakken.
Paella pannen van hoogstaande kwaliteit
Een kamado kan veel, maar als je echt van paella houdt, is het toch een goed idee om hiervoor een speciale paella pan en paellabrander aan te schaffen. Met een kwalitatief hoogstaande paella pan maak je namelijk de lekkerste paella. Paella pannen zijn rond en plat en over het algemeen gemaakt van emaille of staal. Er zijn verschillende groottes verkrijgbaar. Ga je koken voor 2-3 personen, dan is een paella pan van ongeveer 32 cm geschikt. Kook je voor grotere groepen, dan kies je voor een pan van 50 cm. Ook zit er verschil in de hoogte van de rand. Hoe hoger de rand, hoe gemakkelijker het roeren gaat en hoe minder kans dat je ingrediënten uit de pan vliegen. Paella pannen worden het liefst met de hand schoongemaakt. In de vaatwasser loop je het risico dat de pannen beschadigd raken. De pan kan gemakkelijk op een gasbrander met poten worden gezet, zodat je comfortabel kunt koken zonder last te krijgen van je rug. Zorg er wel voor dat je goed op de hoogte bent over hoe je een gasbrander veilig aansteekt, zodat er geen onveilige situaties ontstaan.
Wat maak jij vanavond?
Zoals je ziet is een kamado prima te combineren met een paella pan op een brander op poten. Je kunt bijvoorbeeld je groenten op de kamado grillen, terwijl je de rest van de paella op de paella pan bereidt. Of geef de gamba’s een mooi grillpatroontje voordat je deze aan de paella toevoegt. Laat je fantasie in de vrije loop en maak de meest creatieve gerechten voor je vrienden en familie.