In de zomer als de temperaturen aangenaam zijn, ondervind je geen nadeel van enkel glas. Dat gebeurt pas als de temperaturen gaan dalen en het kouder wordt. Het nadeel is meteen te voelen: onaangename kou dringt via de ramen je woning binnen. Door enkele beglazing is het huis slecht geïsoleerd en dat voel je. Door deze slechte isolatie wordt er onnodig veel energie verbruikt. Als je er in de winter toch aangenaam warm en comfortabel bij wilt zitten, is zorgen voor raamisolatie een goed idee.
Vanaf de jaren ’80 werd dubbel glas steeds gebruikelijker en al snel werd het standaard toegepast. De oudere huizen van voor de jaren ’80 hebben meestal enkel glas. Enkel glas zorgt voor warmteverlies en daardoor voor hoge stookkosten. Wanneer enkel glas beter wordt geïsoleerd of wanneer het wordt vervangen, zullen de stookkosten dalen.
Het toepassen van dubbel of triple glas is een mooie en zeer duurzame manier om een woning te isoleren. Het is echter wel een prijzige investering. Gelukkig zijn er ook goedkopere isolatiemogelijkheden. Een aantal van die budgetvriendelijke mogelijkheden, kan je gewoon zelf toepassen. In dit artikel worden drie methoden genoemd waarmee je ervoor kan zorgen dat ramen en kozijnen beter geïsoleerd worden.
1. Isolatiefolie voor raam en kozijn
Raamfolie kan direct tegen het glas aan geplakt worden. Kozijnfolie wordt voor het raam gespannen en vastgeplakt op de kozijnen.
Wanneer het vervangen van enkel glas (nog) geen optie is, kan isolerende raamfolie aangebracht worden aan de binnenkant van enkel glas of dubbel glas. De isolerende folie verhoogt de isolatiewaarde van het raam aanmerkelijk. Denk hierbij aan een besparing per jaar van 15 m3 gas per vierkante meter t.o.v. enkel glas.
Professionele raamfolie kan bijna net zo duur uitvallen als HR++ beglazing, want dit wordt aangebracht door specialisten. Het professioneel aanbrengen inclusief de montage kost ongeveer €150,- per m2.
De isolatiewaarde van isolerende raamfolie is dan wel minder dan dat van HR++ of van triple glas, toch is het al een goede manier van isoleren. Ook is isolerende raamfolie goedkoper dan een raam isoleren door monumentenglas, zie methode 2 hieronder.
Houd er rekening mee dat de anti-inkijk/privacy folie die aan de buitenkant van het raam moet worden aangebracht, vaak zonwerend is. Let dus op, want juist door de zonwerende werking, houdt het de warmte tegen. Hierdoor kan je meer energie gaan verbruiken. Het omgekeerde van wat de bedoeling is.
2. Plaatsen van voorzetramen
Is dubbel glas laten plaatsen niet mogelijk omdat het om een monumentaal pand gaat of omdat je glas-in-loodramen hebt? In dat geval zijn er twee andere opties.
Voorzetramen
Wanneer je voorzetramen plaatst hoeft het raam of kozijn niet aangepast te worden, want er wordt een extra raam voor of achter het huidige raam geplaatst. Door deze extra ruit ontstaat er een luchtdichte ruimte tussen het voorzetraam en het bestaande raam. Deze luchtdichte ruimte veroorzaakt extra isolatie, net zoals bij dubbel glas.
Het voorzetraam en HR++ glas hebben dezelfde voordelen: het is isolerend en geluidswerend. Alleen bij een voorzetraam hoeft het oorspronkelijke raam niet vervangen te worden. Gemiddeld kost deze methode €125,- per m2. Dat is goedkoper dan het raam vervangen voor HR++ glas.
Een voorzetraam is niet altijd luchtdicht, omdat het niet direct tegen het originele glas kan worden aangezet. Er kan hierdoor condens tussen de ramen ontstaan. Als je het voorzetraam laat plaatsen door een specialist, zorgt deze voor genoeg ventilatie, zodat de vorming van condens voorkomen wordt.
Monumentenglas
Monumenten hebben een bijzondere uitstraling en dat moet zo blijven. Voor monumenten is er daarom speciaal ontworpen monumentenglas. Dit heeft een passende oude uitstraling en is dun waardoor het eventueel in de originele kozijnen kan worden gezet. Monumentenglas is enkelvoudig, maar ook dubbel uitgevoerd verkrijgbaar.
Door een speciale coating, krijgt de ruit een isolerende werking die vergelijkbaar is met dat van dubbel glas. Het is een vervangend raam, het wordt dus niet tegen het bestaande raam geplaatst. Het monumentale pand blijft met dit monumentenglas zijn uitstraling behouden.
3. Afsluitende gordijnen
Door het ophangen van aansluitende gordijnen (of rolgordijnen) kan de energie en de warmte in je woning optimaal worden benut. Het gaat erom dat ‘s avonds de gordijnen worden gesloten, zodat de warmte binnen blijft. De gordijnen moeten dan wel goed rondom het raam aansluiten. Als de volgende dag de ochtendzon zich weer laat zien, open je de gordijnen. Door de zon binnen te laten komen, wordt het huis gratis verwarmd. Wanneer je kiest voor gordijnen of rolgordijn, laat deze dan hangen tot net boven de verwarming. Als de gordijnen en de verwarming elkaar overlappen, gaat er kostbare warmte verloren, doordat er warme lucht tussen het raam en het gordijn komt.