Home » Duurzame nieuwbouwwoning voor iedereen toegankelijk

Duurzame nieuwbouwwoning voor iedereen toegankelijk

by Milou

In mei 2019 meldde het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, dat bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren de eigen woning niet binnen vijf jaar denkt te verduurzamen. Hoewel zij ondertussen mogelijk een te hoge energierekening betalen, blijken zij voornamelijk te willen wachten op eventuele financiële compensatie vanuit de overheid. De verduurzaming van bestaande woningen vraagt namelijk om een aanzienlijke investering. Wel zijn er nu betaalbare nieuwbouwprojecten die een energieneutrale woning voor iedereen toegankelijk maken.

Zo krijgt het Noord-Hollandse Heerhugowaard er 44 zogenaamde NeroZero woningen bij. Dat zijn duurzame woningen, bestemd voor het sociale segment en voorzien van innovatieve energiebesparende technieken. Een centraal regelsysteem automatiseert bijvoorbeeld de ventilatie, verwarming en isolatie van de in 2020 te realiseren huizen. Doordat de betrokken partijen – ontwikkelaars, bouwers en de gemeente – vanaf het begin samenwerken om de kosten te beperken, blijft het project bovendien betaalbaar voor sociale huurders en starters op de woningmarkt.

Verduurzamen nationale prioriteit

De verduurzaming van woningen staat in Nederland hoog op de politieke agenda. Zo is in het Klimaatakkoord afgesproken dat per 2030 1,5 miljoen woningen van het gas af moeten zijn. Hoewel de definitieve vaststelling waaraan een woning in 2050 moet voldoen naar verwachting niet op korte termijn zal plaatsvinden, is wel afgesproken dat de CO2-uitstoot dan met 95 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Dat betekent dat huiseigenaren en bouwbedrijven op zoek moeten naar duurzame isolatietechnieken, slimme apparatuur en andere energiebesparende maatregelen. Daarnaast zullen zij alternatieve energie- en warmtevoorzieningen moeten installeren, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Daarmee kunnen zij niet alleen de belasting van het milieu terugdringen, maar ook de energiekosten aanzienlijk omlaag brengen.

Ruim een derde van de huiseigenaren is echter bang dat verduurzaming van de eigen woning op dit moment niet tot waardevermeerdering van het huis leidt, blijkt uit het onderzoek van het Nibud. Daarentegen moeten zij voor een verbouwing een aanzienlijke investering doen: volgens de NOS kan het verduurzamen per huis 15.000 tot 60.000 euro kosten.

Innovatie noodzakelijk

Daarom zijn ook energieneutrale nieuwbouwprojecten deel van de oplossing. Innovatieve woonconcepten zijn immers onmisbaar voor een duurzame toekomst. Naast verduurzaming van bestaande woningen, is het noodzakelijk dat ook nieuwe huizen het klimaat zo min mogelijk belasten.

Een goed voorbeeld van een veelbelovend nieuwbouwproject is de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk De Draai in Heerhugowaard. Daar realiseert Delfsma Bouw & Ontwikkeling, onderdeel van Jaap Betsema’s familiebedrijf Betsema Groep, vanaf begin 2020 44 zogenaamde NeroZero woningen. Daarmee maakt Betsema Groep een energieneutrale woning voor iedereen bereikbaar, nu het comfortabel, energieneutraal en betaalbaar wonen samenbrengt. De middenwoningen kosten inclusief de grond namelijk niet meer dan 175.000 euro. Daardoor zijn de NeroZero woningen bereikbaar voor starters op de woningmarkt en geschikt voor de sociale huursector.

Betsema Groep, het van oorsprong Friese bouwbedrijf van directeur-eigenaar Jaap Betsema, bouwt de huizen met een focus op duurzame energie, circulariteit en de gezondheid van de bewoners. Deze bieden maximaal wooncomfort, doordat de onderling communicerende, slimme technieken van de nul-op-de-meter woningen bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en het energieverbruik reguleren. Dat leverde het NeroZero concept, bedacht door Koppen Bouwexperts, in januari zelfs een nominatie op voor de Duurzaam Bouwen Awards 2019.

You may also like