Veel mensen hebben al enkele jaren geleden zonnepanelen op het dak van hun huis laten plaatsen. Door de afgelopen warme en vooral zonnige zomers hebben deze zonnepanelen gelukkig al een heleboel opgeleverd. Hierdoor valt de rekening voor energie ook een stukje lager uit. Wat de reguliere zonnepanelen echter nog niet kunnen, is het bewaren van extra energie voor momenten dat de zon niet schijnt. Een oplossing hiervoor is de thuisbatterij, die ook wel de thuisaccu wordt genoemd.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij werkt met een omvormer. Deze zet de gelijkstroom van je zonnepanelen of elektriciteitsnet om in wisselstroom. Hierdoor kan hij overdag de opgewekte energie van je zonnepanelen opslaan en ‘s avonds inzetten wanneer de zon niet meer schijnt of wanneer je een keertje zonder stroom komt te zitten. Dat zorgt ervoor dat je onafhankelijker bent én je uiteindelijk minder hoeft te betalen aan je energieleverancier. De investering van de aanschaf van een thuisbatterij is eenmalig en heb je er binnen enkele jaren uitgehaald. Uiteraard is dit afhankelijk van het type en de capaciteit van je thuisbatterij.
Soorten thuisbatterijen
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen drie types: de lithium-ion thuisbatterij, zoutwater thuisbatterij en loodzuur thuisbatterij. De meest rendabele optie van de drie is de zoutwater thuisbatterij. Deze kan namelijk volledig op- en afladen zonder capaciteitsverlies. Daarentegen is de zoutwater thuisbatterij vrij groot en zwaar, waardoor je veel ruimte nodig hebt om hem te laten plaatsen. Een alternatief hiervoor is de lithium-ion thuisbatterij die een stuk compacter en lichter is. Deze thuisbatterij heeft een beetje capaciteitsverlies bij het op- en afladen, maar heeft wel weer een hele lange levensduur. Tot slot kan de loodzuur thuisbatterij je misschien bekend voorkomen, doordat dit dezelfde batterij is als in je auto. Door de innovaties van de afgelopen jaren is dit type thuisbatterij de minst rendabele optie.
Welke thuisbatterij past bij mijn situatie?
Iedere soort thuisbatterij heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor meer informatie en advies over welke thuisbatterij in jouw huis past, kun je het beste een vakman raadplegen. Deze geeft vrijblijvend advies en een offerte voor verschillende types thuisbatterijen inclusief plaatsing. Daarnaast kan hij/zij je adviseren over mogelijke subsidies.